Dwang.eu Nieuwsbrief

6 november 2016

In deze nieuwsbrief:

 • Ontmoetingsdag
 • Inaugurele rede van prof. dr. Odile van den Heuvel
 • Contactpersonen
 • Aanbod voor naasten
 • Deelnemers gezocht voor onderzoek
 • OCD in de media (met oproep)

ONTMOETINGSDAG

Inmiddels hebben we een mooie locatie gevonden voor de Dag van de Dwangstoornis op 12 mei 2017. Het heet Zaalverhuur7 en het adres is Boothstraat 7 te Utrecht.

Er wordt hard gewerkt aan het samenstellen van het programma en de fondsenwerving. We hebben nog steeds financiële steun nodig om de dag te kunnen realiseren. Je kunt ons helpen door deze brief te sturen naar instellingen of individuen die ons misschien willen helpen.

Zodra er meer bekend is, publiceren we dat op deze pagina en de social media. Daar is ook informatie over de aanmelding te vinden.

INAUGURELE REDE: DE KRACHT VAN HERHALING

In deze link is de inaugurele rede "De kracht van herhaling" te lezen die prof. dr. Odile van den Heuvel uitsprak bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Neuropsychiatrie aan de Faculteit der Geneeskunde/VU Medisch Centrum van de Vrije Universiteit. Deze bevat ook informatie over dwang.

CONTACTPERSONEN

De mogelijkheid om vragen te stellen aan deskundigen en ervaringsdeskundigen is een belangrijk aanbod van onze website. We zijn dan ook blij dat inmiddels 14 ervaringsdeskundigen en 3 deskundigen bereikbaar zijn als mailcontactpersoon!

Er zijn 3 nieuwe ervaringsdeskundigen toegevoegd aan de pagina:

 • Erik en Ellen: ervaring met relatie OCD en naaste van iemand met OCD;
 • Margo: ervaring met o.a. controle- en poetsdwang;
 • Thea: ervaring als naaste van partner en zoon met OCD en coach op dit vlak.

AANBOD VOOR NAASTEN

Op 12 november wordt de workshop Hoe blijf jij bij jezelf als er angst of dwang in je gezin voorkomt gegeven door Thea van Bodegraven. Meer informatie vind je in deze link op haar website.

De ADF stichting organiseert in het voor- én najaar een training voor ouders/partners van iemand met dwang. Als er al een groep gestart is, kun je je opgeven voor een volgende groep.

DEELNEMERS GEZOCHT VOOR ONDERZOEK

In het Radboudumc en UMC Utrecht start een studie naar een medicamenteuze behandeling bij kinderen met dwangklachten en/of repeterend gedrag. Kinderen met de diagnose Autisme (6 t/m 17 jaar) of diagnose Obsessief Compulsieve Stoornis (8 t/m 17 jaar) met een IQ boven de 70 kunnen meedoen. Het maakt niet uit of het kind medicatie gebruikt of niet.

Meer informatie over het onderzoek.

OCD IN DE MEDIA

 • Sanne Clement heeft het bijzondere boek De Roze Olifant gemaakt met tekst en illustraties over mentale dwanggedachten.
 • Ineke van Rijnbach werd onlangs geinterviewd door Omroep Gelderland over lotgenotengroepen angst en dwang. Onderaan dit artikel is het interview op Soundcloud te beluisteren.
 • KRO-NCRV werkt aan het nieuw programma 'Eerste Hulp Bij Hypochondrie' en zoekt mensen met deze aandoening die willen deelnemen. Jan Kooijmans doet een video-oproep waarin ook de contactgegevens staan.

Je kunt deze mail doorsturen naar andere belangstellenden. Als je deze mail via een ander krijgt en zelf wilt ontvangen, meld je dan aan op deze pagina voor onze nieuwsbrieven.

Dwang.eu

www.dwang.eu

info@dwang.eu

LIKE TWEET FORWARD